God sommer – on and/or off line!

Slik bruker vi, og bruker vi ikke, sosiale medier i ferien. Arild sender helst fysiske postkort, Andrea dyrker hagen på Instagram, Vegard poster som den middelaldrende mannen han er, Roy føler at Facebook har blitt en guilty pleasure og Knut er på permanent digital detox.

Arild Domaas

Bruker du sosiale medier i ferien, og i så fall hvilke?

Jeg har allerede hatt ferie i en uke i Spania og da sendte jeg faktisk en hel del postkort til kjente og familie. Det synes jeg er artig, for det er det jo ingen som gjør lenger. Ellers så er det ganske begrenset hvor mye jeg er til stede på alle mulige kanaler.

Spaniaturen ble dokumentert for offentligheten med til sammen tre bilder på veggen på Instagram og ellers så sender jeg en del snapper til venner og familie. Også har jeg to døtre hvor jeg føler at mye av kommunikasjonen skjer gjennom meldingsfeltet på Vipps.

Er det ting du ikke setter pris på å få i feeden? 

Jeg er mindre og mindre på Facebook, for der føler jeg det er for mye spam og reklame.

Andrea Dahl Viggen

Bruker du sosiale medier for å poste fra ferien, i så fall hvilke? 

Ja, Snapchat er den kanalen jeg bruker mest – jeg sender mange bilder og meldinger gjennom dagen, og det er også en fin måte å kommunisere med venner på. Det er noe med den umiddelbare og personlige interaksjonen på Snapchat som tiltrekker meg mer enn andre plattformer. 

Facebook derimot, har blitt mye mindre relevant for min personlige bruk. Jeg har mange kontakter der som jeg ikke har full oversikt over, og det føles litt for offentlig å dele personlige øyeblikk. Men jeg følger fortsatt med på mer praktiske ting som idrettslagets aktiviteter og arrangementer gjennom Facebook, så den har fortsatt sin nytte. LinkedIn er den kanalen jeg til vanlig bruker mest, men ikke nå i ferien. En trend vi har sett de siste årene er at flere brukere har flyttet seg fra Facebook til LinkedIn, spesielt de mellom 30-40 år. Det er jo interessant for oss som jobber med kommunikasjon og målgrupper.

På Instagram har jeg en konto dedikert til hagen min, @mind.the.garden. Jeg bruker mye av fritiden min til hageprosjekter, og ser på den som mitt lille bidrag til å ta vare på insekter og fugler i nærområdet. Hagekontoen har ikke akkurat tatt av, men jeg synes det er artig å samle bilder fra planter og prosjekter i hagen.Hageinteressen er også med når jeg skal på ferie. I år skal familien på biltur til Gotland, og selv om det ikke er alle i familien som er like interessert i hage så skal jeg få med meg noen hagebesøk der og da blir det nok noen Insta-poster.

Er det ting du ikke setter pris på å få i feeden? 

Ja, reklame og enkelte folk som poster alt for ofte-det scroller jeg kjapt forbi.

Har du følt behov for Digital Detox? 

Ja, det føler jeg ofte på. Man blir fort avhengig av å følge med alt som skjer for å ikke gå glipp av noe, også ender man opp med å gå glipp av de gode stundene og diskusjonene med de man er glade i.

Vegard Mahle Aas

Bruker du SoMe kanaler for å poste fra ferien, i såfall hvilke? 

Det hender at eksponeringsbehovet tar overhånd og jeg legger ut ting på instagrammen, men de siste par årene har trangen blitt stadig mindre. Jeg var en drøy uke på ferie i Brussel nylig og da poster jeg litt på insta, men det går mer i retning stories som forsvinner, heller enn bilder på veggen.

Tidligere var det veldig stas å kuratere en estetisk slående bildevegg på instagram, men det har jeg lest at det bare er middelaldrende menn som driver med nå til dags. Det betyr vel at jeg burde fortsette med det da.

Er det ting du ikke setter pris på å få i feeden? 

Hvis humøret ikke er på topp kan jeg la meg irritere over folks ivrige isenesettelse av seg selv, men jeg vet jo at jeg absolutt kan være skyldig i det samme, så jeg prøver å legge godviljen til å tenke at vi alle har behov for bekreftelse. Det er sikkert ikke alle som digger hvis jeg legger ut en svett og selvtilfreds joggeselfie heller kan jeg tenke meg.

Har du følt behov for Digital Detox? 

Det regulerer seg ganske greit selv. Ettersom man blir gradvis mer lei går bruken ned av seg selv, så det er ikke behov for særlige tiltak nei.

Roy Strømsnes

Bruker du sosiale medier ferien, og i så fall hvilke? 

Familien skal ha storbyferie i Berlin, og når jeg er på reise blir jeg jo inspirert til å poste mer enn ellers, men det går i alle tilfelle ut til en ganske begrenset krets på Snapchat og ikke ut på åpne kanaler. Ellers så er jeg midt oppe i hele to ulike oppussingsprosjekter, så det vil bli mye verktøyhåndtering i mine kanaler for de ganske få som er interessert i det.

Den daglige mediesløyfa mi inkluderer også LinkedIn, som jeg nok vil følge litt med på i ferien også, riktignok bare for å se hva andre legger ut.

Når det gjelder Facebook-konsumet så er jo det blitt stadig mindre, men jeg følger jo med litt allikevel, selv om det snart er å regne som en «guilty pleasure».

Tiktok har jeg snust litt på, men der føler jeg meg vel ikke helt bekvem. Det er uansett et interessant rent kommunikasjonsfaglig og personverndebatten er interessant.

Er det ting du ikke setter pris på å få i feeden? 

Nei, jeg driver ikke og irriterer meg over hva andre legger ut, men det er ting som er for usaklig, så det forsøker jeg jo å fjerne fra min personlige informasjonsflyt.

Har du følt behov for Digital Detox? 

Nei, det vil jeg ikke si. Jeg må bruke some aktivt i jobb, men som privatperson bruker jeg mindre tid og deler mindre enn før. Man har blitt litt lei.

Knut Røe

Bruker du SoMe kanaler for å poste fra ferien, i såfall hvilke? 

Jeg prøver å begrense det mest mulig og jeg har aldri følt noe behov for å poste bilder fra feriene mine. Hvis jeg hadde gjort det, ville du ha sett bilder av ting som for eksempel en tre kilos Lyr jeg fisket på hytta i Vannvikan. Så jeg bruker ikke mye sosiale medier i ferien, men jeg sjekker de vanlige varslene fra Twitter og LinkedIn innimellom.

Er det ting du ikke setter pris på å få i feeden? 

Ja, jeg sluttet å være aktiv på Facebook, fordi jeg synes det ble for mye støy og unødvendig informasjon. Det føltes rett og slett som om tiden og energien jeg la i plattformen ikke ga meg noe verdifullt tilbake. Med andre ord, vinninga gikk opp i spinninga.Også bruken av Twitter har gått ned. Jeg var tidligere en aktiv deltaker i diskusjoner på Twitter, men jeg synes tonen har forandret seg og blitt mer polarisert. Det er noe jeg har merket spesielt de siste årene.

GOD SOMMER FRA ALLE OSS I STRØMSNES RØE!